1.3.2016

Torikortteli Design

Tallinnan upea käsityö ja designtarjonta on runsasta ja ajattelinkin, että eiks meillä ole mitään vastaavaa. Toki, tiesin Torikorttelit, mutta olen tutkinut sitä vain silleen ohikulkemalla ja nyt päätin tehdä tarkemman tutustumismatkan. Sijainti on mitä loistavin kauppatorin kuppeessa, mutta kautta rantain olen kuullut, että kävijämäärät eivät välttämättä ole suuren suuret. Sehän on ikävää, koska tutustumisenarvoisia pikku putiikkeja sieltä kyllä löytyy.




Ehkä alue on jotenkin sisäpihojen suojassa ja monikaan ei välttämättä ymmärrä, että sinne kätkeytyy kivoja pikku shoppeja, missä käsityötä on tarjolla. Kiseleffin talon kaikki varmasti tietävät, mutta se ei ole alueen ainut kohde. Katariinan ja Marian kadulta mennään sisään muutamaan muuhunkin liikkeeseen.






Paljon kotimaista tekstiiliä, keramiikkaa ja vaikka vallan mitä. Olisin kyllä kaivannut enemmän upeaa suomalaista muotoilua, huonekaluja ja valaisimia esimerkiksi. Sitähän meillä kyllä löytyy ja hyvä esimerkki on Fiskarsin ruukki. Siellä tarjonta on monipuolisempi ja jotakin vastaavaa kaivattaisiin Helsingin keskustaan. Enemmän esille ja tarjontaa.





Kiseleffin talossa sijaitseva Design x Finlad löytyy helposti ja onkin tutustumisen arvoinen paikka. Siellä myös muutamia valaisimia ja mm. mattoja. Talon toisella puolella olevasta Okrasta löytyi kiinnostavia nahkalaukkuja ja kenkiä. Liikkeet on pieniä, mutta tarjonta suhteellisen monipuolinen.





Katu välissä ja sukelletaan sisäpihan kautta Käsityöläisten OMA kauppa, jossa saman katon alla useampi mielenkiintoinen pikku putiikki. Mutta sieltäkin jäin kaipaamaan vähän "järeämpää" muotoilua. Missä ihmeessä kaikki kotimaiset huonekalut, valaisimet ym. on esillä? Niitä ja tekijöitä varmasti on ja ne pitäisi saada näyttävästi esille jonnekin. Samassa rakennuksessa löytyy myös made by Helsinki.




Viimeisenä piipahdin Katariinan kadulle tekstiilimyymälä Lapuan Kankuriin. Liike oli sisustettu raikkaasti ja tuotteet oli näyttävästi esillä. Valikoimissa runsas tarjonta, upeita pellava ja villa kodintekstiilejä ja kankaita. Kotimaista käsityötä ja kaikki tehdään itse. Ehdottomasti tutustumisenarvoinen kohde ja voin vain kuvitella, että turistit olisivat paikasta innoissaan. Kaunista.





Kyllä meiltäkin siis löytyy. Mutta en yhtään laittaisi pahakseen, jos Helsinkiin saataisiin isompi ja laajempi muotoilun keskus. Keskeiselle paikalla sellainen mesta ja kokonaisuus, joka houkuttelisi paikalle niin omat kuin vieraat ostajat ja kiinnostuneet. Onneksi meillä on Torikorttelit ja toivottavasti se laajenee tulevaisuudessa ja saataisiin kaikki saman katon alle. Suomalainen Design kunniaan! Sellaiselle varmasti olisi tarvetta.


2 kommenttia:

  1. Kiseleffin ongelmana on mielestäni ollut sen melko pienet ja huomaamattomat sisäänkäynnit. Sisälle kun pääsee ja löytää, niin myönteisesti yllättyy kaikesta käsityöläisyyden kirjosta. Sama vaiva on Leijona-korttelin muidenkin tilojen osalta. Kyltitykset, valaistus ja muut opasteet kärsivät, kun on kysymyksessä suoeltava kohde.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin! Jonkunlainen opasteettomuus on este löytämiselle. Hurmaavia shoppeja, mutta ne pitäisi tuoda paremmin tietoisuuteen.

      Poista

Kiva kun jätit jälkesi!