15.2.2016

Tallinna Design

Onnistunut matka Tallinnaan takana ja mistähän aloittaisi kokemusten purkamisen. Teen taas useamman postauksen, sillä asiaa on sen verta paljon.  Ihan ensiksi mun täytyy todeta, että Tallinna on niin inspiroiva kaupunki. Sisustajalle todellinen unelma ja kaupungin taidetarjontakin on vertaansa vailla. Puhumattakaan arkkitehtuurista, yhdistettynä upeasti uutta ja vanhaa. Uudelleen rakentamisessa osataan hienosti jättää myös sitä vanhaa näkyviin, eikä kaikkea tuhota. Se tekee kaupunkikuvasta mielenkiintoisemman.

Kalasadama 8 on Eesti Disaini Maja. Olin ajatellut, että tämä olisi iso keskus, mutta liike on hyvin pieni. Siellä on kuitenkin hyvin esillä paikallisten tekemiä tuotteita, mm. laukkuja, vaatteita, huonekaluja ja koruja. Mukavasti matkalla Telliskiveen tai paluumatkalla takaisin keskustaan.








Tallinnassa on paljon pieniä kivijalan gallerioita ja sisustus/taidekauppoja. Liiketilat ovat suht pieniä, joten tarjonta liikkeissä ei ole suuren suuri. Mutta joka lähtöön löytyy ja ihailtavan edustettuna ovat paikalliset designerit ja käsityöläiset. Löytyy perinteistä pellavaa ja uutta upeaa tekstiili, koru ja kermiikkataidetta.






Hieman keskustan ulkopuolella on Telliskiven Loomelinnake. Alueen nimi on kaiketi Kalamaja ja siellä vanhoista rakennuksista on restauroitu kokonaisuus missä on enemmänkin mielenkiintoisia kohteita. Olin kyllä odottanut tarjonnan olevan suurempi ja erityisesti jäin kaipaamaan paikallista muotoilua, huonekaluja ja valaisimia jne. Mutta ehdottomasti paikka on tutustumisen arvoinen jo pelkästään alueen itsensä takia.






Alueen seinämaalaukset olivat upeita ja niitä katseli mielellään. Enkä voi sille mitään, että minua puhuttelee se ajanpatinoima tietty rähjäisyys. Toivottavasti aluetta ei tehdäkään liian "siistiksi." Yksi suosituista sisustusliikkeistä on HomeArt, jossa löytyy valaisimia, astioita ja erilaisia kodintekstiilejä. Hintataso on hitusen edullisempi kuin meillä. Alueella myös kiva kahvila ja suosittu F-hoone ravintola. Siellä kannattaa käydä jo paikan sisustuksen vuoksi, se puhutteli ainakin minua.












Vanhassa kaupungissa on lukuisia designliikkeitä. Olen poiminut tähän muutamia, tutustumisen arvoisia kohteita. Luhike jalg 6 kadulla on mielenkiintoinen LJG luhikese jala gallerii. Upeita tekstiilejä, keramiikkaa, lasitaidetta ja koruja. Paikka on väri tulvillaan ja paljon paikallisten tekemiä taideteoksia.  Lähellä sitä löytyy myös Fe galleria, Väike-Karja 1 kadulta, joka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen kohde. Hauskoja kelloja, mielenkiintoisia lasitaideteoksia ja paljon muuta.











Enemmän vanhan kaupungin "keskustassa" löytyy myös Oma Asi sisustusliike. Siellä mm. hauskoja värillisiä design nahkalaukkuja. Pieni, mutta oivaltava shoppi. Pikk 36 kadulta löytyy myös pieni kultturilahjakauppa Paul Pikk. Sieltä mukaani lähti kuparinen tuikkulyhty. Liikkeessä paljon kaikenlaista pientä kivaa kotiin. Voorimehe katu 1, löytyy Deko sisustus -ja lahjatavaraliike. Sieltä löysin hauskan laukun ja tuliaiseksi design keittiörättejä.

Näiden lisäksi piipahdin lukuisissa taidenäyttelyissä. Grafiikkaa, koruja ja kuvataidetta. Gallerioitakin tuntuu olevan joka kulmalla. Parhaimmillaan Tallinna tarjoaa elämyksiä, jotka ainakin ruokkivat minun omaa luovuuttani. Niinpä sain siellä kuvattua seuraavan vuodevaatemalliston. Johtuiko se tästä innostavasta ilmapiiristä, mutta sain kuningasajatuksen ja sitä nyt lähdenkin työstämään. Ehkäpä me nähdään tulevaisuudessa mallisto, joka kantaa nimeä Tallinna tai jotain. Ei voi tietää. Tallinnassa on aina mahtava käydä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun jätit jälkesi!