Vierailimme kulttuurihistoriallisesti merkittävässä Lapinlahden entisessä mielisairaalassa. Sairaalarakennukset ovat valmistuneet 1841 ja ne ovat C.L. Engelin suunnittelemat. Alue on pala kauneinta pääkaupunkia ja jo senkin takia tutustumisen arvoinen kohde. Sairaala-alueen puistoalue on muisto menneiltä ajoilta, mutta ilmeisesti sitäkin restauroidaan entiseen kukoistukseensa. Kaunis se on vieläkin, mutta voi vain kuvitella millainen se on ollut joskus aikoinaan. Sairaalatoiminta Lapinlahdella loppui vuonna 2008.
Nyt rakennuksessa toimii erilaisia työpajoja taiteilijoille ja galleriatiloja. Erityisen mukavaa on se, että alueelle ja rakennukseen pääse tutustumaan kuka tahansa. Käden vääntöä kaupungin kanssa, mitä alueelle jatkossa tulee. Toivon todella, että aluetta ja rakennuksia ei tuhottaisi ja upeaa, vanhaa miljöötä raiskata. Entisöidä täytyy, mutta toivottavasti vanhaa kunnioittaen. Elävöitetään tilat taiteelle, kulttuurille ja tehdään Lapinlahdesta monimuotoinen luovantoiminnan keskus.
Täytyy myöntää, että mielikuvitukseni pääsi valloilleen. Rakennuksen ajanpatina ja jotkut säästetyt huonekalut saivat miettimään, mitä kaikkea ne ovatkaan vuosien saatossa nähneet ja kuulleet. Varmasti aika hurjia ihmiskohtaloita ja ikäviä sairastapauksia. Kiertelin entisillä osastoilla ja pystyin vain kuvittelemaan kaikkea sitä, mitä ne seinät sisäänsä kätkevät. Oli jotenkin jännä olo, vähän karmaisevakin. Varsinkin, kun vierailin rakennuksen ullakkotiloissa. Ehkä liian vilkas mielikuvitukseni oli turhankin vilkas...
Tällä hetkellä Lapinlahdessa toimii kahvila Lähde, kirpputori ja siis galleriatilat näyttelyille. Parhaillaan esillä Aaro Hiltusen ja Konsta Ojalan teoksia. Erilaiset taideterapiat ja maalauskurssit toimivat myös tiloissa. Käykää tutustumassa, aistimassa menneiden aikojen havinaa ja onhan se mielenkiintoista päästä tutustumaan yhteen Suomen tunnetuimpaan mielisairaalaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiva kun jätit jälkesi!