20.7.2015

Kohteita matkalla

Kesälomareissut on siitä kivoja, että voi poiketa vähän siellä sun täällä. Ensimmäinen etappi oli  UNESCOn maailmanperintökohde Verla. Vanha puuhiomo ja pahvitehdas, Jaalan ja Valkealan rajamailla Pohjois-Kymenlaaksossa. Tai ei nyt voi puhua pelkästä tehtaasta, enemminkin se on pieni kylä menneiltä ajoilta.

Tehdasrakennus

Aika huikeeta arkkitehtuuria

Jylhästi
Rakennukset ovat säilyneet hyvin ja olikin mielenkiintoista nähdä, kuinka sitä kaikkea onkaan ennen vanhaan tehty ja tuotettu. Kohteessa on myös muutamia käsityömyymälöitä ja oma viini -ja paikallistentuotteiden myymälä.

Paikallista nekkua

Upeaa puukäsityötä
Verlankosken niskassa lähellä tehdasaluetta on myös 7000-vuotta vanha kalliomaalaus. Se oli minulle kyllä pettymys, olkoonkin vaikka kuinka historiallisesti merkittävä löydös. En parhaalla tahdollanikaan löytänyt kalliosta mainittuja maalauksia ja hyvin sujuvasti olisin ohi kulkenut, ellen olisi tiennyt. Joo, historian havinaa, mut...

Tervetuloa Ruukkiin

Kaunista

Käsityömyymälää
Matka jatkui Haminan kautta Ruotsinpyhtäälle. Hurmaava ja kaunis Strömforsin ruukki on kyllä tutustumisen arvoinen kohde. Taas kerran tuulahdus menneiltä ajoilta ja historian havina on kivasti aistittavissa. Se on kyllä hyvä, että tällaisia kohteita suojellaan ja niistä pidetään huolta.

Museo
Kylä on ollut merkittävä rautaruukki, missä on taottu rautaa ja sepät ovat olleet kuninkaita. Alueella pajamuseo, missä saa hyvin käsityksen käytetyistä työmenetelmistä ja välineistä. Se on hyvin mielenkiintoista. Alueella on toiminut myös saha ja mylly, panimo viinanpolttoineen, tiilitehdas ja krouvi.

Käsityötä parhaimmillaan

Sepän taidonnäytteitä

Ruukin kirkossa on nähtävillä Helena Schjerfbeckin 1898 maalaama alttaritaulu Ylösnousemus. Kirkko itsessään harvinainen kahdeksankulmainen rakennus. Alue on muutenkin hyvin kaunis ja hoidettu. Siellä kunnioitetaan vanhaa käsityöperinnettä, mutta ikäväkseni voisin todeta, että kaikki myymälät toistavat itseään. Sitä villasukkaa ja kaulakorua on vähän joka myymälässä. Toki, muutama keramiikkapaja ja upeaa sepän työskentelyäkin oli tarjolla. Toivoisin näihin kohteisiin enemmän erilaisuutta, sitä upeaa suomalaista käsityötaitoa,  mitä meillä varmasti on. Miksi ei taidettakin, lasia, maalauksia ja puutyötä esimerkiksi. Peräänkuulutan yksilöllisyyttä ja uniikkia tarjontaa.

2 kommenttia:

  1. Ruotsinpyhtää oli aikaisemmin itsenäinen kunta ja liitettiin muutama vuosi sitten Loviisan kaupunkiin. Tuon itsenäisen kunnan palvelut ovat yllättävän hyvin säilyneet Ruotsinpyhtäällä. Mielestäni käsityöläisiä on tänä vuonna ollut enemmän kuin esim. 10 vuotta sitten, kun viimeksi vierailin alueella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että käsityöläisyyttä tuodaan enemmän esille. Paikkahan on siihen mitä mainioin.

      Poista

Kiva kun jätit jälkesi!